torsdag 12 juni 2008

Bobby Jindal - exorcist och helbrägdagörare?



Jag har tidigare skrivit om Louisianas blott 36-årige guvernör Bobby Jindal, som med en osannolikt omfattande meritförteckning och karisma helt klart är en av de stigande stjärnorna inom det republikanska partiet. Han har på senare tid skapat sig en allt mer nationell profil och ofta förekommit i spekulationerna om vem som kommer att bli John McCains vicepresidentkandidat. Jag har aldrig riktigt trott på honom, då han är för ung (bara något äldre än den minimiålder konstitutionen föreskriver). Genom sin ungdom framhäver hans McCains egen ålder och McCains ålder är något hans strateger säkert oroar sig för. Dessutom har Jindal ett viktigt jobb just nu, om än ett jobb med stora risker. Få kan lämna ett engagemang i Louisianas politik utan rejält med smuts på fingrarna.

Jindal har nu - kanske för första gången - fått en våg av potentiellt skadlig publicitet. Detta p g a en artikel han skrev för 14 år sedan i en katolsk tidskrift med högerprofil, New Oxford Review (Jindal själv är en starkt konservativ katolik som i unga år konverterade från hinduismen, hans föräldrars religion). Artikeln är alldeles för besynnerlig för att jag ska låta bli att skriva om den, trots att den har åratal på nacken och rör en för de flesta svenskar okänd politiker.

I artikeln beskriver han hur han hur han deltog eller i åtminstone närvarade vid en exorcism och kände av den demon som lämnade den "besatta" kvinnan. Kvinnan i fråga, som var en studiekamrat Jindal kallar Susan, beskrivs som en nära vän (han betonar att de naturligtvis inte hade någon som helst fysisk kontakt). På grund av vad Jindal beskriver som kamrattryck (de hade verkat stå varandra lite för nära) hade de inte umgåtts på ett tag, men när de åter träffades var det uppenbart att någon var fel. Jindal fick veta att hon hade fått diagnosen hudcancer. Hon började efter detta bete sig allt mer märkligt, men beskrev i ett ögonblick av ögonblick av öppenhet sina mardrömmar och den lukt av svavel hon kände i studenthemmet. Hänvisningen till svavel fick Jindal att förstå att Djävulen hade med det hela att göra, en insikt som förstärkte då hon reagerade aggressivt på böner och korstecken.

Något måste göras. Ett bönemöte organiserades av en kristen universitetsförening. Susan gick med på att delta på mötet. Under mötet reagerade Susan med motstånd och gutturala ljud när hennes kamrater försökte lägga sina händer på henne. Hon försökte fly. Susans syster och en kvinna Jindal kallar Louise fick fatt i Susan och började be högljutt och kräva att Satan skulle lämna henne. Susan lugnade ner sig. Efter en lång period, då deltagare i bönemötet försökt få hjälp en "rivaliserande" kristen studentgrupp, började den verkliga exorcismen.

Under hela denna tid var Jindal själv som handlingsförlamad. Han försökte be, men drabbades då bara av bröstsmärtor och kände sig attackerad av ett främmande väsen. Han drabbades av starka tvivel.

Susans syster tog fram en bibel och bad den ständigt fasthållna Susan att läsa några verser. Hennes försök med högläsning slutade alltid med svordomar och obsceniteter, men de fortsatte hålla fast henne och hålla bibeln mot hennes ansikte. Till slut vände det och Susan utbrast att Jesus är herre. Hon frågade sedan om något hade hänt och mindes ingenting av det som hänt under den flera timmar långa tid om gått sedan bönemötet.

För Jindal var det här en omvälvande upplevelse som förändrade hans liv. Han hade inte längre några tvivel i sin tro.

Det visade sig också att Susans cancer på något sätt försvunnit efter exorcismen.

Hela artikel finns att köpa här.

Det här kan nog verka lite magstarkt för många av de väljare McCain vill rekrytera.

Fotnot: Bara en vigd präst får enligt katolska kyrkan utföra en exorcism. Det Jindal deltog i är strikt förbjudet för katolska lekmän, men kan utföras av lekmän i vissa andra samfund.

Inga kommentarer: