Glöm torsdagens debatt mellan vicepresidentkandidaterna. Den spelar ganska liten roll, trots att publiksiffrorna överskred siffrorna för Obamas och McCains debatt i fredags. Palin klarade sig rätt bra och gjorde inte bort sig, men det var uppenbart att hon inte spelade i samma liga som Joe Biden. Den verkligt viktiga nyheten under torsdagen var att McCain ger upp Michigan. Det innebär att McCain ger upp den Kerry-stat han hade bäst chans att vinna, med möjligt undantag för lilla New Hampshire.
Barack Obama har redan vunnit två Bush-stater (Iowa och New Mexico), vilket ger honom Kerrys delstater - New Hampshire + Iowa + New Mexico,. Det innebär 260 säkra elektorsröster om han håller Pennsylvania (264 om man räknar med New Hampshire). Bara tio elektorsröster saknas för det magiska talet 270, förutsatt att McCain inte vinner Pennsylvania, vilket verkar osannolikt. Det mesta tyder just nu på att Obama håller Pennsylvania med god marginal.
För John McCain gäller det att vinna alla Bush-stater från 2004 minus Iowa och New Mexico, vilket ger honom 274 elektorsöster. Han kan hoppas att utöka den siffran med New Hampshire och i bästa fall Pennsylvania, men han har inte råd att förlora fler delstater.
Även New Hampshire verkar nu som en högst osäker delstat för McCain. De älskar honom där efter hans primärvalssegrar 2000 och 2008, men den typ kristna fundamentalism Sarah Palin representerar har föga stöd i New Hampshire. Förmodligen kommer delstaten att följa den nationella trenden och ge sina elektorsröster till Obama.
Barack Obama kommer förmodligen att vinna vinna alla Kerry-stater plus Iowa och New Mexico och satsar på att vinna Bush-stater som Colorado, Ohio, Virginia, Nevada, North Carolina, Indiana och Florida. Obama är just nu ledning i majoriteten av dem och McCain måste vinna dem alla för att kunna vinna presidentvalet, om han inte vinner New Hampshire och Pennsylvania. Under vissa förhållanden kan McCain förlora Nevada utan att Obama vinner presidentposten, men just nu är det svårt att se ett sådant scenario som realistiskt.
John McCains läge verkar en månad före valet föga hoppfullt. För att uttrycka det på ett mer drastiskt sätt: det är över. Det är just nu svårt att tänka sig ett scenario där senator McCain vinner presidentposten.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar