tisdag 23 oktober 2007

Politik - en skönhetstävling?

I USA Today refereras i dag en undersökning från Princeton University, där man studerat sambandet mellan kandidaters utseende och hur det går för dem i val. Inför 2006 års mellanårsval fick en grupp på 300 personer fick se foton på för dem okända kandidater i val till kongressen och till guvernörsposter. Bilderna visades i par, så huvudmotståndarna ställdes mot varandra. Efter visningen fick försökspersonerna säga vilken av de båda kandidaterna de instinktivt tyckte verkade mest kompetent.

För att resultaten inte skulle snedvridas av andra faktorer använde man sig bara av val där de båda huvudkandidaterna hade samma kön och hudfärg. Detta gjorde att man bara kunde använda sig av vita män, då det fanns alldeles för få val där båda kandidaterna var kvinnor eller färgade (eller både och). Resultat där försökspersonen kände igen en kandidat räknades inte med.

Efter valet jämförde man försökspersonernas första intryck av kandidaterna med de faktiska valresultaten. Det visade sig att försökspersonerna hade valt rätt vinnare i ca 72% av senatsvalen och 68% av guvernörsvalen. Den huvudkandidat som vid ett första intryck utstrålar mest kompetens, har alltså störst chans att vinna val.

Man kan förstås fråga sig vad detta betyder. Är väljare så oengagerade i sakfrågor att de låter utseende styra ens val? Kanske är det åldersfrågor som spelar in? De flesta val vinns av den person som redan innehar den post som är uppe till val och han (det är ju oftast en han) är i allmänhet äldre än utmanaren och uppfattas kanske därför som mer erfaren och kompetent. Den som har några idéer får gärna höra av sig.

Inga kommentarer: