måndag 22 oktober 2007

Bobby Jindal - en framtida president?

Jag skrev tidigare om guvernörsvalet i Louisiana, där jag spådde republikanen Bobby Jindal som vinnare. Valet hölls i lördags och Jindal fick 53.9% av rösterna, vilket innebär att det inte behövs någon andra valomgång. Jindals främste konkurrent bland de 11 (!) övriga kandidaterna, demokraten Walter Boasso, fick 17.4%.

Den blott 36-årige Jindal har redan en anmärkningsvärd meritförteckning, då han bland mycket annat varit kongressledamot och chef för Louisianas delstatliga hälsovård. Han blir nu USA:s yngste guvernör och den förste amerikanske guvernören med rötter i Indien. Hans föräldrar var nyanlända immigranter när han föddes. I en delstat där Ku Klux Klan-ledaren David Duke år 1991 fick 39% av rösterna i guvernörsvalet, är en sådan bakgrund än mer anmärkningsvärd för en nyvald guvernör.

Mer om Jindal finns att läsa här och här.

Jindal har utlovat ambitiösa reformer av styret i Louisiana. Om Jindal lyckas få bukt med delstatens sega byråkrati, förbättra företagsklimatet och göra upp med de betydande inslag av korruption som länge präglat Louisianas politiska kultur, då kan jag tänka mig att Jindal om något årtionde återfinns på valsedeln i ett presidentval. Dit är dock vägen lång och hindren många.

Inga kommentarer: