måndag 24 september 2007

Även 2007 är ett valår

Det är tätt mellan valen i USA. Vartannat år är det val till alla 435 platser i representanthuset och på samma gång är det val till en tredjedel av senatens 100 platser. Även de år som ligger mellan kongressval sker det val på lokal nivå. På lite olika datum i höst sker ett flertal val av representanter i olika delstatsförsamlingar, borgmästare och guvernörer, liksom några lokala folkomröstningar.

De mest intressanta av dessa val är förstås guvernörsvalen, som i år är tre till antalet. I Mississippi och Kentucky ställer republikanska guvernörer upp för omval och i Louisiana ska en avgående demokratisk guvernör ersättas. I Mississippi lär Haley Barbour inte få några problem att väljas om, men valen i Kentucky och Louisiana kan bjuda på viss dramatik.

I Kentucky har guvernör Ernie Fletcher länge varit starkt ifrågasatt efter en skandal rörande otillåtna politiska tillsättningar av delstatliga tjänstemän. Han vann i alla fall sitt partis nominering inför valet, trots hårt motstånd från flera partikamrater. Hans motståndare i valet blir demokraten Steve Beshear, som enligt opinionsmätningarna blir ny guvernör i "the bluegrass state". Valrörelsen har handlat en hel del om frågan om etablering av kasinon i delstaten, något Beshear förespråkat som ett sätt att öka den fattiga delstatens inkomster. Fletcher hoppas kunna ta väljare från Beshear på sitt motstånd mot detta, men han ligger ännu mellan 10 och 20 procent efter Beshear i opinionsmätningarna.

I Louisiana har guvernör Kathleen Babineux Blanco haft några tunga år efter stormen Katrinas förödande härjningar i delstaten. Hon har fått bära en stor del av skulden för de otillräckliga insatserna under dagarna efter att Katrina slog till mot New Orleans. Det är därför inte förvånande att hon inte ställer upp till omval.
Guvernörsvalet sker i flera steg, där republikanen Bobby Jindal (en kongressman som representerar några av New Orleans förorter) i en första omgång i oktober möter flera demokrater och oberoende kandidater. Om ingen av kandidaterna då får en majoritet av rösterna hålls en avgörande valomgång i november, då de två populäraste kandidaterna möts.
Allt tyder på att Jindal vinner. Ingen av hans motkandidater håller sig långt över 10%-strecket i opinionsmätningarna, medan Jindal ofta ligger på 40-50%. Det ovanliga valsystemet i Louisiana gör dock att ingenting kan anses helt självklart.

Demokraterna håller i dag 28 guvernörsposter, republikanerna 22. Så verkar det alltså förbli även efter höstens val, då det mesta tyder på att republikanen Ernie Fletcher förlorar mot demokraten Steve Beshear i Kentucky, medan republikanerna plockar upp guvernörsposten i Louisiana och Haley Barbour blir kvar i Mississippi.

Inga kommentarer: