fredag 21 september 2007

Kandidater uppvaktar vapenvänner

En av de saker som från en europeisk horisont verkar lite udda med USA är den utbredda misstron mot all slags reglering av rätten att inneha skjutvapen, en rätt som i USA skyddas av konstitutionens andra tillägg. Omkring 80 miljoner amerikaner är innehavare av skjutvapen, i de allra flesta fall avsedda för sportskytte eller jakt, i vissa fall för skydd av hem och familj, i några fall av andra skäl.

Den viktigaste vapenägarorganisationen heter National Rifle Organisation (förkortat NRA) och brukar anses som USA:s mest inflytelserika ideella organisation, som i nästan alla val (från lokal- till presidentnivå) brukar gå ut och rekommendera sina medlemmar och sympatisörer att rösta på en viss kandidat, oftast en republikan. De är också duktiga på att samla in pengar. Just nu, då olika kandidater konkurrerar om platsen som sitt partis presidentkandidat, är det för de republikanska kandidaterna viktigt att visa sig acceptabla i NRA:s ögon. I flera fall har de en viss uppförsbacke att övervinna.

Det är därför inte konstigt att alla de viktigaste republikanska kandidaterna i dag framträder inför ett NRA-forum i Washington D.C., antingen "live" eller via satellit. För Rudy Giuliani och Mitt Romney är det särskilt viktigt att visa sig som vänner till rätten att inneha vapen, då de i sina tidigare positioner inte alltid gjort sådant som uppskattats i NRA:s lokaler.

Som borgmästare i New York stämde Giuliani en rad vapentillverkare, som han utmålade som medskyldiga till de våldsbrott i staden där deras produkter använts. Han har också liknat NRA vid extremister. Numera intar han en försonligare hållning och menar att förhållandena i New York inte kan jämföras med mer lantliga områden. Detta är dock knappast någonting som NRA köper, även om ett bra framträdande inför NRA:s forum kanske kan ta en viss udd av den hårdaste kritiken.

Mitt Romney upprätthöll som guvernör Massachusetts hårda vapenlagar. Han väckte visst löje då han förra året skaffade sig medlemskap i NRA och påstod sig ha varit jägare hela livet. Det visade sig att han följt med på två jaktturer som ung.

De kandidater som har allra mest att vinna på sina framträdanden är John McCain och Fred Thompson. McCain har haft sina små fejder med NRA, men i huvudsak har han verkat för sådant som organisationen verkar för. Thompson har såvitt känt alltid varit förespråkare av en strikt tolkning av det andra tillägget, d v s för en i stort sett oreglerad rätt att skaffa och inneha skjutvapen. Båda dessa kandidater behöver stöd från NRA och dess medlemmar och sympatisörer, då de befinner sig i visst underläge. Troligt är att Thompson finner störst stöd, vilket ger viss draghjälp åt hans lite trevande kampanj.

Även en av de demokratiska kandidaterna kommer att framträda. New Mexicos guvernör Bill Richardson blev vald bl a med stöd av NRA. Mer om honom skriver jag när jag presenterar de demokratiska kandidaterna.

ABC News: http://abcnews.go.com/Politics/Vote2008/Story?id=3628727&page=1

Inga kommentarer: