torsdag 20 september 2007

Giuliani vill ha med Israel i NATO

Rudy Giuliani besökte i går London, där han mötte både den nuvarande premiärministern Gordon Brown hans företrädare Tony Blair och Margaret Thatcher, som efter diverse hälsoproblem nu åter börjar synas i offentligheten. Besöket var främst ett försök att öka Giulianis trovärdighet i utrikespolitiska sammanhang, där han ofta utmålats som mindre erfaren än flera andra kandidater. Man kan närmast se besöket som en mer storstilad variant av vad Fredrik Reinfeldt gjorde inför det senaste svenska valet, då han reste till Berlin och lät sig fotograferas med förbundskansler Angela Merkel.

I närvaro av Thatcher höll Giuliani den första "Margaret Thatcher Atlantic Bridge"-föreläsningen i Hyde Park, ett evenemang som är tänkt att bli återkommande.
Under sin föreläsning uppehöll sig Giuliani förstås en hel del vid kriget mot terrorismen, men det verkligt intressanta var vad han sade om det framtida NATO. Giuliani anser att organisationen bör utökas med demokratier på andra kontinenter än Europa. Han nämnde bl a Israel, Indien, Australien och Japan.

NATO har i sin hittillsvarande utformning främst byggts upp för att skydda europeiska länder från sovjetiska angrepp, ett hot som nu kan anses tillhöra historien, även om Ryssland fortfarande är en smula oberäkneligt. Det kan därför anses angeläget att hitta en ny roll för NATO, men ett mer globalt NATO för fungerande demokratier kan snabbt få stora problem. Då tanken med NATO är att alla länder anses angripna om ett land angrips, kan organisationen få tunga åtaganden. Israel är konstant hotat av sina grannar och utsätts regelbundet för terrorhandlingar som åtminstone med nyare definitioner kan räknas som krigshandlingar. Ska NATO rycka in varje gång Israel utsätts för en raketträff från Hizbollah eller en palestinsk självmordsbombare spränger sig själv och andra i luften på ett torg? Även Indien kan bli problematiskt, då landet befinner sig i en långdragen konflikt med Pakistan om några bergstoppar i Kashmir, en konflikt som då och då blossar upp.

En möjlighet är förstås att förändra organisationens mening och mål och omvandla NATO från en försvarsallians till någon slags global, demokratispridande organisation. Giuliani har redan tidigare antytt att NATO bör kunna bli en ny, bättre version av FN, en organisation som ofta (och ibland med all rätt) beskrivs som ineffektiv, korrumperad och lamslagen av diktatoriska medlemsstater. Med sin "invit" till vissa nya stater kan man nog säga att han börjar konkretisera vägen dit. Det ska bli intressant att se hur Giuliani framöver kommer att mer specifikt beskriva rollen för ett globaliserat NATO.

Wall Street Journal-artikel om talet: http://online.wsj.com/article/SB119025413221533459.html?mod=special_page_campaign2008_topbox
Från brittiska Daily Telegraph: http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2007/09/20/wrudy120.xml

Inga kommentarer: