måndag 9 juni 2008

Hur elektorskollegiet missgynnar McCain

Marc Ambinder oroar sig för konsekvenserna om Obama vinner stort i antalet röster, men förlorar i räkningen av elektorsröster, som Al Gore gjorde år 2000. Detta är förstås en högst reell möjlighet, då republikanerna har en viss fördel i systemet med elektorsröster. De vinner vanligtvis de flesta av de små, lantliga delstaterna, där varje röst väger tyngre än i stora demokratiska fästen som New York och Kalifornien (i Wyoming motsvarar varje elektorsröst 176000 invånare, medan siffran för Kalifornien är 666000) .
Det visar sig dock att det just nu finns vissa nackdelar för republikanerna i elektorskollegiets utformning. Nate på sajten FiveThirtyEight konstaterar att den republikanske presidentkandidaten i år, alltså McCain, missgynnas av elektorsrösternas nuvarande spridning. Antalet elektorsröster för varje delstat har bestämts av var folk bodde när folkräkningen år 2000 skedde, inte var de bor nu. Folkomflyttningarna tycks främst ske från traditionellt demokratiska delstater, till republikanska delstater. Utifrån data från 2007 räknar Nate ut att att Texas bör ha tre ytterligare elektorsröster och Arizona, Florida, Utah, Nevada, South Carolina och Georgia en var. Iowa, Louisiana, Massachusetts, Michigan, New Jersey, New York och Pennsylvania bör förlora en elektorsröst var, medan Ohio bör fråntas två.
Detta innebär att John McCain skulle kunna räkna med netto en handfull elektorsröster till, om fördelningen var baserad på 2007 års befolkningssiffror och inte siffror från år 2000. I ett jämnt val kan det spela stor roll.
Efter folkräkningen 2010 kommer antalet kongressdistrikt i varje delstat att ändras efter folkräkningens resultat, vilket gör att kommande republikanska presidentkandidater (och McCain år 2012, om han vinner valet och ställer upp till omval) troligen kommer att ha ett något bättre utgångsläge än McCain haft i år.

Inga kommentarer: