tisdag 17 juni 2008

Vilka yrkesgrupper ger pengar till vilka partier?

-Min frisör röstar på demokraterna.

När man ger bidrag till en politisk kandidat ska man ange vad man arbetar med (en skyldighet som alla nog inte tar så allvarligt på, som vi ska se). Mother Jones (en vänsterinriktad tidning som en gång var kloka nog att ge Michael Moore sparken) har sammanställt en lista hur bidragen till olika partier fördelats yrkesvis mellan partierna under den gångna primärvalssäsongen.
Man kan här se att lastbilschaufförer, poliser, fiske- och jaktguider, hyresvärdar, byggnadsarbetare, bönder, soldater, slaktare, bagare, pensionärer, arbetare och arbetslösa finns bland de grupper som tenderar att ge mest pengar till republikaner. Även raketforskare, katolska präster, predikanter och kirurger föredrar republikanerna.
Bland de grupper som föredrar demokraterna finns föga förvånande journalister och musiker, liksom kockar, verkställande direktörer, jurister, hundfrisörer, de flesta läkargrupper, NO-, bild- och matematiklärare (dock inte engelsklärare), professorer, statistiker och matematiker. Även de som angett mamma eller pappa som yrke föredrar demokraterna. En genomliberal grupp är hundtränare, som tydligen inte gett en cent till republikanska kandidater.
Personer som påstår sig arbeta som sexslavar, tjänare, trollkarlar (wizard) och pizzabud har gett alla sina bidrag till den libertarianske republikanen Ron Paul.
Se mer här.

I vetenskaplighetens namn ska sägas att man inte kan säga så mycket utifrån dessa uppgifter, då de flesta av dessa yrkestitlar bara angetts av ett fåtal personer som donerat pengar. Det finns dock en hel del humor i materialet och om det säger något av intresse, då är det att demokraterna i hög grad föredras av personer med akademiska yrken, men det är på inget sätt en överraskning.

Inga kommentarer: