torsdag 25 september 2008

Debatt om debatten

Ni vet säkert redan att John McCain under onsdagen förklarade att han tillfälligt avbryter sin valkampanj för att återvända till Washington och ge ekonomin sitt odelade fokus. Han uppmanade Barack Obama att göra detsamma samt - viktigast av allt - skjuta upp fredagens viktiga tv-debatt i Mississippi. Eller att han avbryter sin valkampanj är fel uttryck, då detta "avbrott" helt klart är en del av kampanjen. Genom att göra ett utspel där han vill framstå som den som sätter landet först ("Country first" är ju en kampanjslogan), tar ansvar och sträcker ut en hand över partigränserna, hoppas han kunna vända ett för varje dag dystrare opinionsläge. Några veckor innan ett val gör ingen politiker ett utspel som det här med annan avsikt än att vinna politiska poäng.

Den givna anledningen till "avbrottet" är att McCain och Obama nu behövs i Washington, då kongressen ska förhandla om finansminister Paulsons krispaket. Man kan fråga sig varför de behövs. Ingen av de två senatorerna tillhör kongressens ledarskap och ingen av dem har någon ekonomisk spetskompetens. Någon av dem kommer att bli USA:s president, så kongressens ledarskap har helt klart ett intresse av att diskutera detta enorma krispaket med dem, men varför McCain och Obama inte skulle kunna göra detta OCH använda 90 minuter av fredagskvällen åt att presentera sig för amerikanska folket är en gåta. Om deras närvaro i Washington är så viktig, saknas det i den staden inte tv-studios där debatten kan hållas.

Det är onekligen lite lustigt att McCain hoppas kunna ta initiativet i debatten genom att - skjuta upp en debatt!

Obama förhåller sig som väntat kallsinnig till McCains förslag, även om han inte var avvisande till tanken att de båda borde vara i Washington. På valturné i Florida sade han om debatten att det är just nu det amerikanska folket behöver få höra från den som kommer att få "hantera den här röran" och att en president inte bara kan skjuta upp allt annat för att något dyker upp. (Citatet från Obama - som jag ej översatt ordagrannt - är hämtat härifrån). Det skulle kunna bli en märklig situation om bara Obama kommer till debatten.

Inga kommentarer: