tisdag 16 september 2008

Är Minnesota nu en "swing state"?

Minnesota är den enda delstat som gett sina elektorsröster till en demokrat i alla de senaste åtta presidentvalen. George W Bush kom dock relativt nära en vinst i delstaten både år 2000 och år 2004. Detta inspirerade republikanerna att förlägga sitt nationella konvent i delstaten detta år.

Det har dock länge tyckts som att republikanerna i år har en rejäl uppförsbacke i Minnesota. Barack Obama har under stora delar av året varit i dubbelsiffrig ledning över John McCain. Nu verkar dock något ha hänt, då John McCains allmänna uppgång i opinionen tycks ha slagit igenom ordentligt i delstaten. Kanske kan det bli strid om Minnesota, som republikanerna nyligen verkade ha gett upp. Det är i så fall dåliga nyheter för Barack Obama.

Minnesota tillhör inte de delstater där det görs många opinionsundersökningar. Den senaste veckan har det dock kommit två stycken, en från Star Tribune och en från SurveyUSA. Star Tribune visar på jämnt lopp (45-45) och Survey USA ger Obama en ledning på två procent (49-47), vilket ligger inom felmarginalen. Den närmast föregående undersökningen jag känner till gjordes på uppdrag CNN den 1 september (innan republikanska konventet) och gav Obama en ledning på 14% (51-37). Den siffran stämmer rätt bra med tidigare undersökningar.

Det är naturligtvis så att enstaka opinionsundersökningar har begränsat värde, men det verkar rimligt att anta att det skett en betydande McCain-uppgång i Minnesota. Denna uppgång kan möjligen vara större än McCains uppgång nationellt. Vad kan det bero på?

Jag tror att Palin-effekten spelar viss roll, även om Star Tribunes undersökning tydde på en högst begränsad sådan effekt. McCains val av Sarah Palin som vicepresidentkandidat borde i hög grad kunna tilltala väljare i relativt lantliga delstater i mellanvästern. Det kan också spela in att republikanerna lade sitt konvent i St. Paul, vilket gav partiet extra mycket uppmärksamhet lokalt. Jag vet inte om det finns några belägg för det, men en ”convention bounce” borde kunna vara extra stark lokalt.

Kommer McCains uppgång i delstaten att hålla i sig? Min gissning är att en del av uppgången är bestående, men att läget inte är lika jämnt på valdagen i november som det är nu. Minnesota är alltjämt en delstat där demokraterna är starkare än de är nationellt och om McCain vinner där, då vinner han nog presidentvalet ganska klart. (Man ska i och för sig komma ihåg att Minnesota är en delstat där väljarna ibland agerar på ett svårförutsägbart sätt, som när de gav guvernörsposten till wrestlern och b-filmsskådisen Jesse Ventura.)

Vad det här innebär är dock att Obamas kampanj måste börja planera att spela försvarsspel i ännu en delstat. Obama behöver nu praktiskt taget alla de delstater John Kerry vann (252 elektorsröster) för att ha en realistisk väg till seger. McCains uppgång i opinionen har lämnat färre vägar öppna för Obama och ju mindre han behöver spela försvarsspel i Kerry-stater, desto bättre.

Är då Minnesota en ”swing state”? Nja, delstaten kan nog räkna med förnyat intresse från båda kandidaterna, men delstatens traditionella politiska inriktning gör den svårvunnen för McCain. Han bör nog hellre satsa offensivt i Pennsylvania och Michigan, två stora Kerry-stater han borde kunna vinna. Jag tror som sagt inte att McCain vinner Minnesota om han inte vinner det nationella valet med relativt bred marginal och årets val blir nog en nagelbitare, inte ett jordskred.

Inga kommentarer: