torsdag 25 september 2008

Joe med den stora munnen

Jag har alltid gillat Joe Biden. Förra hösten var han lite i smyg min favorit i demokraternas primärval, även om jag insåg att han saknade chans att vinna. Den 6 juli i år började jag skriva ett inlägg där jag skulle förklara varför Barack Obama borde välja Biden som sin vicepresidentkandidat. Inlägget blev aldrig klart och publicerades inte. En dryg månad senare följde Obama i alla fall min aldrig publicerade uppmaning.

Biden har varit heltidspolitiker under större delen av sitt liv och har kopplingar till fler särintressen än jag orkar räkna (även om han verkar förhållandevis okorrumperad). Hans hårtransplantationer och artificiellt vita tänder utstrålar fåfänga. Trots detta framstår Biden som ärlig och är ofta en frisk fläkt när han dyker upp i rutan. Han är ofta strålande när han ska attackera sina motståndare, vilket är en viktig egenskap hos en vicepresidentkandidat. Han verkar sällan riktigt elak och lyckas ofta hitta "one-liners" som man inte behöver vara demokrat för att uppskatta.

Biden är alltså väldigt verbal och gillar att prata. Och prata. Och sedan prata lite mer. Detta är inte helt dumt om man är ute och bedriver kampanj, men Biden har ofta låtit munnen gå även när hans stora hjärna inte riktigt hänger med. Hans så kallade "gaffes" är oräkneliga, vilket också var ett ofta förekommande argument för att Obama inte skulle välja Biden som VP, när saken diskuterades som mest i olika medier i augusti. Som kandidat har Biden inte gjort någon besviken, utan har kommit med ett antal märkliga uttalanden. Han har bl a begått dödssynden att kritisera sin egen kampanj offentligt, då han inte gillade den faktiskt värdelösa kampanjfilmen "Still". Han har också sagt märkliga saker om kolutvinning och kommit med historiskt felaktiga uppgifter om Franklin D. Roosevelt.

Christopher Beam i Slate argumenterar för att Biden hamnat i den lite avundsvärda positionen att han är immun mot de skador felsägningar och felaktigheter kan orsaka andra politiker. Allt tack vare sin image. Om han säger saker som inte stämmer överens med vad kampanjen vill framföra, då förlåts han för att han bara visat att han är "ärlige Joe" som säger vad han tycker. Kommer han med felaktig information, då förlåts han för att alla vet att han egentligen är väldigt kunnig och erfaren.

Jag skulle kunna tillägga att alla förväntar sig att han ska säga konstiga saker då och då, så när han väl gör det gör de ingen skada.

Förutom sin "gaffes" är det ofta märkligt tyst om Joe Biden. Han verkar dock jobba hårt och åker runt och talar på valmöten i små och stora städer i de viktiga delstaterna, något som motiverar lokala aktivister och ger bra press på lokalplanet. Här kan han ses när han attackerar republikanerna under ett möte i Pennsylvania för några veckor sedan:

Inga kommentarer: