fredag 26 september 2008

Palin och pressen

När John McCain i slutet av augusti offentliggjorde Alaska-guvernören Sarah Palin som sin vicepresidentkandidat, var jag mycket skeptisk. Han valde en politiker som var helt oprövad på den nationella scenen, som aldrig varit under den press som det innebär att vara i hela världens strålkastarljus. I och med att hon var helt okänd, skulle också varje negativ detalj dras fram i ljuset under kort tid. För en mer känd och erfaren politiker, som utsatts för pressens granskning under lång tid, är det inte ett problem på samma sätt. De flesta av de fel och brister som ligger i det förgångna är då inte längre nyheter. Dessutom skulle hennes bristande erfarenhet i nationella och internationella frågor leda till ständiga frågor om hennes kunskaper och beredskap att i skarpt läge ta över. Minsta felsägning skulle blåsas upp. En av det republikanska partiets mest lovande politiker skulle kunna brännas ut genom att i förtid hamna i en obarmhärtig nationell valkampanj.

McCain-kampanjen insåg givetvis riskerna och hon har hållits skyddad från pressen (under torsdagen tog hon för första gången spontana frågor från pressen). Hon har givit ett par tv-intervjuer, som vare sig skingrat tvivel eller varit totala haverier. Mest har hon fått göra det hon visat sig ha stor talang för, att entusiasmera vid valmöten. Hon har blivit en publikmagnet av sällan skådat slag. Den republikanska basen föll för henne direkt, vilket gav John McCain möjlighet att positionera sig mot mitten, vilket varje presidentkandidat måste göra för att kunna vinna.

Även den stora allmänheten gillade henne och hon är fortfarande populär. Olika opinionsundersökningar ger olika resultat, men enligt Rasmussen Reports den 24 september har 54% en positiv bild av henne, medan 42% har en negativ uppfattning. Det är en bättre siffra än i flera andra undersökningar, även om hon just nu tycks ha parkerat sig runt 50%-strecket. På frågan om hon är kvalificerad för landets högsta jobb, svarade 49% nej och 40% ja i en undersökning från NBC och Wall Street Journal den 24 september. 64% ansåg att Joe Biden var kvalificerad.

Jag har svårt att tro att Katie Courics intervju med henne, som portionerats ut på CBS under de två senaste dagarna, ökar hennes sistnämnda siffror nämnvärt. (Intervjun har dock överskuggats av finanskrisen och McCains "avbrutna" valkampanj.) Hon trasslar här in sig i svar som visar på bristande professionalism och insikt. Det handlar inte om att
hon är dum, hon saknar ännu den rätta smidigheten i sådana här situationer. Det är inte alls någon tuff intervju, men Palin förmår vare sig ge vettiga svar eller ducka för frågorna. McCain-lägret måste vara ha dystra farhågor inför debatten mot Biden.

Här pratar hon om Alaskas närhet till Ryssland och varför den ger utrikespolitisk erfarenhet:



Här kommenterar hon finansminister Paulsons "bailout":

1 kommentar:

Anonym sa...

lasa hela bloggen, ganska bra