fredag 26 september 2008

Vad händer om bara Obama kommer till debatten?

Som jag skrivit tidigare vill John McCain skjuta kvällens tv-debatt med Barack Obama. Den är tänkt att hållas i Oxford, Mississippi. McCain har sagt att han bara ska delta om kongressen innan dess hinner anta ett massivt stödpaket till bankerna. Det verkar i skrivande stund osannolikt, sedan förhandlingarna i går strandade. Barack Obama har dock insisterat på att debatten ska hållas och att han ämnar åka dit.

Så, vad händer om McCain inte kommer till debatten och bara Obama är på plats? Kan det då bli en enmansshow, sänd till miljoner amerikanska hushåll? Nja, det är tveksamt. Bevakningen av kandidaterna påverkas av en rad regler från FCC, Federal Communication Commission, en myndighet som reglerar användningen av radio- och tv-frekvenser. Dessa regler sätter hinder i vägen.

FCC:s regler säger att debatter räknas som nyhetshändelser, under förutsättning att alla kandidater som uppfyller vissa rimliga och objektiva krav (t ex ett visst antal procents stöd i opinionsmätnningar) ges chans att delta. Om en av dessa kandidater inte deltar, kan den kandidaten i efterhand kräva lika mycket tv-tid som de andra kandidaterna (eller kandidaten i detta fall) fått enligt "equal opportunities"-reglerna. Detta skulle kunna ställa till det för tv-bolagen, så sändningen lär ställas in.

Det är oklart om "equal opportunities"-reglerna även gäller kabelbolagen.

Om allt detta kan man läsa på Broadcast Law Blog (tänk, det finns bloggar om allt).

Slutsatsen är alltså att debatten sannolikt inte blir av om McCain inte dyker upp. Detta kommer i så fall att skapa stort förtret hos University of Mississippi, som investerat rejält i förberedelserna för evenemanget.

Obama kommer i alla fall att få mycket uppmärksamhet om han kommer dit ensam och kan hålla hov för den ditresta pressen.

Inga kommentarer: